Publicystyka Województwo

Oświadczenie ws. koncertu „patriotycznego” w Zduńskiej Woli

W ostatni piątek w Zduńskiej Woli odbył się koncert z okazji 71. rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego, na którym wystąpili: MAŁPA & m2. Wiceprezes Okręgu Łódzkiego Młodzieży Wszechpolskiej – Szymon Łuczak wystosował oświadczenie w sprawie tego wydarzenia.

Wyrażam głębokie oburzenie i żal z powodu koncertu, promowanego jako patriotyczny, który odbył się 31 lipca br.  na terenie MOSiR w Zduńskiej Woli. Jego organizatorami byli: Radna Miasta Zduńska Wola – Milena Piotrowska oraz działacz Prawa i Sprawiedliwości – Kamil Wdowiak, a swoją obecnością na nim, poparł go  również Prezydent Miasta Zduńska Wola – Piotr Niedźwiecki. Koncert promowany było na oficjalnych plakatach zapraszających na uroczystości 71. rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego w Zduńskiej Woli. Jako że na tych plakatach wśród organizatorów wymienione było stowarzyszenie Młodzież Wszechpolska, chciałbym, w imieniu władz Okręgu Łódzkiego, uspokoić wszystkich naszych sympatyków.  Młodzież Wszechpolska nie miała nic wspólnego z koncertem.

Owszem,  już w kwietniu prezes Koła Zduńska Wola Młodzieży Wszechpolskiej –  kol. Andrzej Kaczorkiewicz proponował wspólne uroczystości i organizację koncertu symfonicznego rapera patriotycznego – Tadeusza Polkowskiego, znanego bardziej jako ”Tadek” z zespołu „Firma”. Kol. Kaczorkiewicz przez miesiąc uczestniczył w dyskusjach odbywających się w Biurze Promocji Miasta Zduńska Wola. Na jednym z pierwszych spotkań otrzymał zapewnienie o wszelkiej pomocy ze strony Urzędu Miasta w organizacji tego przedsięwzięcia, jednak na przełomie kwietnia i maja usłyszał od jednego z wysoko postawionych urzędników zduńskowolskiego magistratu, że choć wszyscy popierają naszą inicjatywę, mamy radzić sobie sami.

W takiej sytuacji, po rozmowie z przedstawicielami Stowarzyszenia Historycznego „Chrobry I”, postanowiliśmy zorganizować „Piknik Patriotyczny im. Batalionu Chrobry I”, a inicjatywę koncertu patriotycznego zgłosiliśmy jako projekt w kategorii wydarzenia do Budżetu Obywatelskiego. Wówczas okazało się, że zduńskowolski magistrat zaczął samodzielnie organizować koncert patriotyczny.  Zaprosił na niego m.in. rapera: Małpa, który z patriotyzmem nie ma nic wspólnego, a na koncercie nie zagrał ani jednej patriotycznej piosenki.

Mamy nadzieję, że organizatorzy tak nieudanego wydarzenia przemyślą swoje postępowanie i nigdy więcej nie zorganizują „patriotycznego” koncertu uświetnionego występem popularnych wykonawców, których muzyka nie niesie żadnego patriotycznego przekazu.
Pod podanym linkiem znajdziecie Państwo zapis prawdziwego koncertu patriotycznego, który organizowaliśmy jako Porozumienie Środowisk Patriotycznych Regionu Łódzkiego w Łodzi: KLINKIJ TUTAJ

Szymon Łuczak

Wiceprezes Okręgu Łódzkiego Młodzieży Wszechpolskiej

Please follow and like us:
Plugin for Social Media by Acurax Wordpress Design Studio