Województwo

Oświadczenie Wszechpolaków z Tomaszowa Mazowieckiego ws. publikacji portalu NaszTomaszów.pl

OŚWIADCZENIE KOŁA MŁODZIEŻY WSZECHPOLSKIEJ W TOMASZOWIE MAZOWIECKIM  w sprawie artykułu portalu NaszTomaszów.pl  „Życie nie jest własnością kobiety”, który ukazał się 2 lipca 2016 r., a także komentarzy pod nim.

Wyżej wymieniony portal obrzucił oszczerstwami czytelników, będących członkami tomaszowskiego koła Młodzieży Wszechpolskiej, obrażając tym samym całą organizację.
Zapewne to w imię praw kobiet, których dotyczył wspomniany wcześniej tekst, wszechpolka została nazwana m.in. „umysłowo chorą nazistką”, „Miss Idiotek” czy „kretynką”.

Powodem była jej pochwała działania radnych, dotyczącego ochrony życia nienarodzonego, a także stwierdzenie dyletanctwa autora artykułu, który wprowadzał czytelników w błąd. Sugerował jakoby według obywatelskiego projektu zmiany tzw. „ustawy antyaborcyjnej” lekarz nie mógłby ratować życia matki kosztem życia i zdrowia dziecka znajdującego się w jej łonie, co jest kłamstwem.

Wszechpolacy zostali przez przedstawiciela serwisu internetowego NaszTomaszów.pl nazwani także „naziolami” oraz zaliczeni do grona „ścierwa wszelkiej maści”. Takie oskarżenie jest szczególnie krzywdzące dla przeciwników aborcji. Wszak to naziści postulowali ją wobec słabszych (ich zdaniem) osobników – dzieci poczętych przez osoby nie będące „aryjczykami”. Zachęcamy redaktora portalu NaszTomaszów.pl do zrewidowania swoich poglądów i nie ośmieszania się więcej.

W informacjach o portalu (https://www.nasztomaszow.pl/reklama/) możemy znaleźć zapewnienia o braku obelg czy wulgaryzmów pod CZYIMKOLWIEK adresem. Owszem, portal nie dopuszcza do publikacji tego typu komentarzy pod artykułami na swojej stronie internetowej. Sam jednak nie stosuje się do ustalonych przez siebie zasad, w prymitywny sposób wyzywając czytelników mających inne zdanie.

W związku z zaistniałą sytuacją oczekujemy przeprosin wobec Młodzieży Wszechpolskiej od portalu NaszTomaszów.pl. W innej sytuacji liczymy na publiczne wycofanie się przez portal z deklarowanej przez niego jakości, która miała objawiać się brakiem obelg także i ze strony jego redaktorów w stosunku do czytelników.

Jako członkowie organizacji, która uważa prawo do życia za podstawowe prawo każdego człowieka, (które nie może zostać odebrane niewinnej istocie) prosimy o sprostowanie w wyżej wspomnianym artykule informacji, według której lekarz nie może ratować zagrożonego życia kobiety.
Jako uzasadnienie przedstawiamy fragment obywatelskiego projektu ustawy z dnia 7 stycznia 1993 r. o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży oraz ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r., który w Art. 152 § 4. podaje:

„Nie popełnia przestępstwa określonego w § 1 i § 2, lekarz, jeżeli śmierć dziecka poczętego jest następstwem działań leczniczych, koniecznych dla uchylenia bezpośredniego niebezpieczeństwa dla życia matki dziecka poczętego”.

Konrad Kamocki
Wiceprezes Okręgu Łódzkiego Młodzieży Wszechpolskiej
Pełnomocnik koła Młodzieży Wszechpolskiej w Tomaszowie Mazowieckim

Gwarancja jakości portalu NaszTomaszów.pl:

nt3

Nadesłane prrzez działaczy tomaszowskiego Koła Młodzieży Wszechpolskiej